Indeks cen produktów mlecznych FAO
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2022 r. odnotowano ponowne spadek wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w październiku 2022 r. odnotowano ponowne spadek wartości indeksu cen produktów mlecznych FAO.
Przetwory warzywno-owocowe pozwalają zachować smak lata na dłużej.
Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w grudniu wynik 133,7 pkt. Oznacza to spadek miesięczny indeksu o 0,9%, ale wciąż poziom wyższy aż o 23,1% w stosunku do grudnia 2020 roku.
Eksport cukru i wyrobów cukierniczych w okresie styczeń–wrzesień 2021 r. wygenerował przychód w wysokości 2 mld EUR, co stanowiło 7% wpływów ze sprzedaży zagranicznej produktów rolno-spożywczych z Polski.
W okresie ośmiu miesięcy 2021 r. zwiększyły się przychody z eksportu produktów mlecznych uzyskane przez krajową branżę mleczarską.
Cechy serów podpuszczkowych wynikają z szeregu czynników sanitarnych i technologicznych – począwszy od jakości surowca mleczarskiego, a skończywszy na produkcji charakterystycznej dla określonego gatunku sera.
Indeks cen produktów mlecznych FAO wyniósł w kwietniu średnio 123,7 punktu po spadku o skromne 0,3 punktu (0,3 procent) w porównaniu z marcem. Wcześniej przez sześć miesięcy wartość indeksu rosła. Analizowany wskaźnik jest o 5,5 punktu (4,3 procent) poniżej wartości z analogicznego miesiąca ubiegłego rok.
W dniu 12 kwietnia 2024 roku w Stanach Zjednoczonych cena masła ukształtowała się na poziomie 6 438 USD/t i była niższa o 0,7% niż w poprzednim tygodniu, ale wyższa o 3,5% niż przed miesiącem. W relacji rocznej masło było o 25,5% droższe.
Za masło w blokach krajowi producenci w styczniu 2024 r. uzyskiwali cenę 25,29 zł/kg i była niższa o 2,85% niż w grudniu 2023 oraz o 9% niż w styczniu 2023 r.
W lutym 2024 r. produkcja serów twarogowych wynosiła 44,2 tys. ton i była większa o 2,1% niż przed miesiącem oraz o 4% niż w analogicznym miesiącu 2023 roku.
W lutym 2024 r. produkcja mleka płynnego wynosiła 290,4 mln litrów i była mniejsza o 3,3% niż przed miesiącem, ale większa o 5,6% niż w lutym 2023 r.
Indeks cen olejów roślinnych FAO wynosił średnio 130,9 punktu w kwietniu, co oznacza wzrost o 0,3 punktu (0,3 procent) w ujęciu miesięcznym i stanowi najwyższy poziom od 13 miesięcy.
Na rynku krajowym w marcu bieżącego roku, ceny producentów cukru paczkowanego spadły.